Help them grow or watch them go

Ik hoor werkgevers wel eens zeggen: ‘Ik ben niet gek. Ik ga geen dure opleidingen voor mijn medewerkers bekostigen om ze vervolgens naar de concurrent te zien gaan.’ Natuurlijk is er een kans dat dat gebeurt. Maar overweeg het alternatief eens. Heb je liever ongemotiveerde, onbekwame medewerkers in het hart van je bedrijf, in contact met je klanten?

Is het niet logischer om je medewerkers te helpen bij hun ontwikkeling? Om ze te stimuleren te groeien in hun vaardigheden? Zodat ze beter worden in hun werk, meegroeien in de toekomstplannen van het bedrijf en ze zich van betekenis voelen voor het bedrijf, de arbeidsmarkt, de maatschappij?

Hoe het werkt

Als je de onderzoeksgegevens erop naslaat is er eigenlijk helemaal geen keus is. Als je je medewerkers niet helpt groeien dan gaan ze op zoek naar een andere baan, worden passief, worden blind voor verbeteringen en als je echt pech hebt gaan ze de boel saboteren. Niet eens bewust, niet om de werkgever te pesten, maar onbewust omdat er geen gehoor wordt gegeven aan één van de basisbehoeften van een mens: groeien en ontwikkelingen. Niet stimuleren van groei en ontwikkeling = lagere winst.

En wat als je het wel doet? Geeft dat ook een hogere winst? Als je het goed aanpakt wel. Maar dit antwoord is zeker niet in alle gevallen ‘ja’. Op dit punt gaat het vaak mis fout in de praktijk. Vanuit HR worden leidinggevenden aangespoord hun medewerkers te stimuleren om opleidingen te volgen. Want groei en up-to-date-kennis is belangrijk. Het zijn zelfs de kernwaarden van het bedrijf. En dus wordt ‘opleidingen’ opgenomen in de checklist van de ontwikkelingsgesprekken, die door leidinggevenden netje wordt afgewerkt. Met de nodige tegenzin kiest de medewerker weer een opleiding of nog erger wordt zonder inspraak van de medewerkers verwacht dat hij/zij een bepaalde opleiding volgt. Op deze manier is investeren in de ontwikkeling van je medewerkers zeker geen garantie op hogere productiviteit, winst en klanttevredenheid. Heb je wel eens iets geleerd waar je het nut niet van inzag, wat voor jouw niet relevant was? Ik hoef maar aan mijn middelbare school te denken en er ploppen heel wat onderwerpen bij mij op. Redoxreacties bij scheikunde; nooit begrepen. Alle jaartallen bij geschiedenis; niet opgeslagen. Woorden als ‘schroevendraaier’ en ‘motorkap’ in het Frans; niet onthouden.

De vraag is dus hoe pak je het zo aan dat je niet alleen meer bekwame medewerkers krijgt, maar ook meer bevlogen medewerkers? Groei is namelijk één van de sleutelfactoren om de bevlogenheid in je medewerkers te ontluiken. En dáár zit de winst. Feit is dat bedrijven met veel bevlogen medewerkers beter scoren op productiviteit, winst, innovatie en klanttevredenheid en minder last hebben van verzuim, verloop en veiligheidsincidenten. Niet verbazend dus dat steeds meer bedrijven actief zijn met het verhogen van de bevlogenheid van hun medewerkers.

Tips

Ik deel graag een aantal tips met je hoe je een groei- en ontwikkelbeleid in je organisatie verwerkt op een dusdanig manier dat het de bevlogenheid van je medewerkers verhoogd:

  1. Vind bij je medewerker een voor hem/haar betekenisvolle reden om iets nieuws te proberen. Iemand die niet wil groeien, zal niet groeien. Als mensen begrijpen hoe hun (nieuwe) werkzaamheden bijdragen aan het succes van het bedrijf, de tevredenheid van de klant of de positieve bijdrage aan de maatschappij, dan willen ze daarvan deel uitmaken.

2. Kies ook andere vormen van leren dan via ‘het klaslokaal’. Vaak wordt in eerste instantie gedacht aan trainingen, opleidingen, cursussen (het (digitale) klaslokaal). Maar groeien en ontwikkelen kan je doen in allerlei vormen. Het liefst, meest én het best leren we ‘on the job’. Laat medewerkers dus van elkaar leren, organiseer een uitwisseling met een klant of laat ze een weekje mee draaien in een ander team of in een projectgroep.

3. Verdeel het ontwikkelbudget onder je medewerkers slim. In de meeste bedrijven gaat het leeuwendeel van het ontwikkelbudget naar de jongste werknemers (tot 35 jaar). Vaak wordt er nog maar heel weinig geïnvesteerd in ‘de oudere’ werknemer. Vraag je af wie het langste stil staan, waar zit nog het meeste potentieel. En bedenk; als er vanaf je 45ste niet meer in je wordt geïnvesteerd, welk signaal geef je daarmee af?

Ik weet zeker dat er ook in jouw bedrijf veel mogelijk is. Geen tijd om een plan op te stellen, weet je niet waar je moet beginnen of hoe je tot een goede strategie komt? Laat het mij weten. Ik denk graag met je mee om tot een creatief én effectief plan te. Zo hou jij je bedrijf draaiende én werk je aan groei en bloei van jouw bedrijf.

 

InReturn

Meer Nieuws

Talent behouden! Hoe doe je dat?

Vorige week een inspiratieworkshop gegeven voor Jong Management Haarlem samen met Peter Wijnands. En voor iedereen die ook graag talenten behoud in zijn organisatie deze take away van de sessie.
#duurzameinzetbaarheid #bevlogenheid #talentmanagement

Lees Verder »

Interesse?

Stel een vraag of plan een afspraak in!

Laat InReturn jouw organisatie een boost geven!

Invest in people and get your return. Dat is wat ons drijft. 100% inzet. Samen een strategie opzetten die de bevlogenheid en duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers vergroot, zodat jij je bedrijfsvisie waar kan maken en topkwaliteit aan je klanten kan leveren.