De nieuwe aansprekende visie, missie en kernwaarden van Louis Reyners B.V. zijn een feit. Trots om hierbij betrokken te zijn. In 2 sessies, met een divers team aan medewerkers en directeur, samen tot de inhoud komen. Het blijft iedere keer weer gaaf als alle puzzelstukje in elkaar passen, de visualisatie top is en de medewerkers enthousiast zijn. Je medewerkers betrekken bij de totstandkoming van je missie, visie en kernwaarden is dé sleutel om tot een aansprekend en gedragen geheel te komen. Vanaf vandaag weet iedereen bij Louis Reyners waar ze heen willen. Volgende stap ‘hoe komen we daar? Hierin staan de medewerkers centraal. Nog deze maand doen zij mee aan een interactieve workshop. Zo komen ze tot een persoonlijk ontwikkelplan én denkt iedereen mee hoe Leren & Ontwikkelen nog veel meer benut kan worden in de organisatie.