InReturn gaf de business partners en andere P&O adviseurs van Gemeente Den Haag inzicht in hoe de leidinggevende binnen de gemeente hun medewerkers intrinsiek kunnen motiveren. Niets is zo complexer als leidinggeven. De legio aan managementvaardigheden die je daarvoor nodig hebt, kan je onderverdelen in acht management rollen. Zes van die managementrollen bevorderen de intrinsieke motivatie. Daarbij weet je iemand echt aan te spreken op zijn drijfveren en psychologische basisbehoeften zoals de behoefte aan groei, autonomie en de behoefte aan verbondenheid. Twee van die managementrollen hebben een remmende werking op de psychologische basisbehoeften. Wil je bevlogen medewerkers in je team, dan doe je er goed aan om die rollen wat te onderdrukken. Het meetinstrument IMAGINE® geeft iedere leidinggevende inzicht in zijn of haar sterke kanten van leiderschap en wat voor hem/haar interessant is om in te groeien. Met één doel: bevlogen medewerkers in een bevlogen organisatie, zodat afgesproken teamdoelen en prestatieafspraak haalbaar zijn.